Μπες και Δες

Δεν είναι πάντα στη ζωή μας απαραίτητα τα χρήματα, μπορούμε να προσφέρουμε στον συνάνθρωπό μας και με λίγη καλή θέληση. Χρήματα μπορεί να μην υπάρχουν, όμως πάντα υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν άνθρωποι που θα χαρίσουν λίγα χαμόγελα… Μάθε για την ομάδα μας … Βοήθησε και εσύ ……

Εθελοντική αιμοδοσία

Τράπεζα Αίματος “Εσταυρωμένη Αγάπη”
Η αιμοδοσία είναι μια πράξη ευγνωμοσύνης απέναντι στο Θεό. Εκείνος πρώτος έδωσε το Πανάγιο Αίμα Του για μας επάνω στο Σταυρό. Μας κρατά υγιείς και μας χαρίζει πλούσια τις δωρεές Του.
Η αιμοδοσία επίσης είναι μια πράξη αγάπης. Μια πράξη αγάπης όχι μόνο απέναντι στο συνάνθρωπό μας αλλά και απέναντι στον ίδιο τον εαυτό μας.
Το αίμα δεν παράγεται ούτε αγοράζεται παρά μόνο προσφέρεται. Προσφέροντας κάποιος 10 λεπτά από το χρόνο του και 450ml από το αίμα του, προσφέρει πολύτιμα προϊόντα (πλάσμα, ερυθρά και λευκά αιμοσφαίρια, αιμοπετάλια, πρωτεΐνες)  σε συνανθρώπους του που τα έχουν ανάγκη.
Καθένας μας μπορεί να σώσει έναν συνάνθρωπό του, αρκεί να ξεπεράσει κάθε αδικαιολόγητο φόβο και να αντιληφθεί ότι αφόρα και τον ίδιο η προσφορά ζωής.
Η εθελοντική αιμοδοσία μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε κέντρο αιμοδοσίας (και στις κινητές μονάδες αιμοδοσίας) σε όλη την Ελλάδα αναφέροντας πως το αίμα πάει στη τράπεζα αίματος της Εσταυρωμένης Αγάπης που έχει ανοιχθεί στο  Κέντρο Αιμοδοσίας του ΑΧΕΠΑ Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.
Για περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά τη τράπεζα αίματος της Εσταυρωμένης Αγάπης μπορείτε να επικοινωνήσετε στο 6980077726.
Κέντρο Αιμοδοσίας του ΑΧΕΠΑ Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης
( τηλ: 2310993390 και 2310993405)
Ωράριο αιμοδοσίας:
Δευτέρα – Παρασκευή
08.30-13.30 (με ελαφρύ πρωϊνό)
ή 17.30-19.30 (3 ώρες μετά από γεύμα)

Σάββατο και Κυριακή

09.00-13.00 (με ελαφρύ πρωϊνό)


ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ  ΔΟΤΩΝ - ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΠΡΟΣΦΕΡΑΝ ΑΙΜΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
            ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ  ΔΟΤΩΝ

Το αίμα και τα προϊόντα του (συμπυκνωμένα ερυθρά, αιμοπετάλια και πλάσμα) αποτελεί το σπουδαιότερο βιολογικό υγρό. Οι ανάγκες για αίμα συνεχώς αυξάνονται, ενώ η παραγωγή του με τεχνικά μέσα είναι προς το παρόν αδύνατη. Μοναδική λοιπόν πηγή αποτελεί ο άνθρωπος.
   Η αιμοδοσία ολικού αίματος είναι μια διαδικασία απλή, σχετικά ανώδυνη και γρήγορη (περίπου 10 λεπτά) και από αυτήν μπορούμε να παρασκευάσουμε μία μονάδα συμπυκνωμένων ερυθρών, μία μονάδα αιμοπεταλίων και μία μονάδα πλάσματος (FFP) και να εξυπηρετήσουμε τρείς διαφορετικούς ασθενείς.
Περισσότερο χρόνο διαρκεί η αιμοδοσία αφαίρεσης αιμοπεταλίων (αιμοπεταλιαφαίρεση), κατά την οποία ο δότης συνδέεται με ειδικό μηχάνημα  και προσφέρει μόνο αιμοπετάλια (ποσότητα που ισοδυναμεί με 5 απλές μονάδες αιμοπεταλίων). Γίνονται δεκτοί δότες που έχουν ήδη προσφέρει ολικό αίμα, έστω και μία φορά.
  
  Ο κάθε υποψήφιος αιμοδότης, για να κριθεί κατάλληλος να προσφέρει αίμα, χρειάζεται να περάσει μία διαδικασία. Η επιλογή ή απόρριψη του υποψήφιου δότη αποβλέπει στη διαφύλαξη της υγείας του, αλλά και στην εξασφάλιση της ποιότητας και της μέγιστης ασφάλειας του αίματος και των προϊόντων του για τον ασθενή. Η διαδικασία διαλογής περιλαμβάνει:
·         Συμπλήρωση του ερωτηματολογίου που πρέπει να γίνεται με ειλικρίνεια  και να υπογράφεται από τον υποψήφιο δότη
·         Εμπιστευτική συνέντευξη με εκπαιδευμένο προσωπικό (χωρίς να μπορούν να ακούσουν τρίτα πρόσωπα)
  Το προσωπικό εξηγεί με σαφήνεια αν υπάρχει λόγος  προσωρινού ή μόνιμου αποκλεισμού του υποψήφιου αιμοδότη.

   Ο αιμοδότης πρέπει να γνωρίζει ότι όλες οι μονάδες αίματος ή προϊόντα αφαίρεσης ελέγχονται υποχρεωτικά για τα κυριότερα νοσήματα που μεταδίδονται με το αίμα και συγκεκριμένα για Ηπατίτιδα Β, Ηπατίτιδα C, AIDS, HTLV και Σύφιλη. Ωστόσο, επειδή για κάθε ένα από αυτά τα νοσήματα  σε διάστημα (που ονομάζεται «παράθυρο») μερικών ημερών έως πολλών εβδομάδων μετά τη μόλυνση ο έλεγχος αποβαίνει αρνητικός  αν και ο δότης είναι μολυσματικός,  η ειλικρίνεια του δότη είναι το μόνο που διασφαλίζει την ασφάλεια του αίματος. Για τους παραπάνω λόγους, όποιος είχε κάποια ύποπτη επαφή το τελευταίο  εξάμηνο, πρέπει να το αναφέρει ή τουλάχιστον να αυτοαποκλειστεί.

   Στους υποψήφιους δότες αιμοπεταλιαφαίρεσης, προηγείται λήψη δείγματος  αίματος για έλεγχο και εφόσον ο προκαταρκτικός  έλεγχος είναι αρνητικός, ακολουθεί η διαδικασία κατόπιν καθορισμού ραντεβού από το υπεύθυνο άτομο του Κέντρου.

  Αν ο εργαστηριακός έλεγχος δείξει κάποιο θετικό ή αμφίβολο αποτέλεσμα, η Υπηρεσία Αιμοδοσίας πληροφορεί τον αιμοδότη τηλεφωνικά ή ταχυδρομικά και ζητά νέο δείγμα αίματος. Σας διαβεβαιώνουμε ότι ποτέ δεν γίνεται αποκάλυψη της ταυτότητας του δότη, γνωστοποίηση πληροφοριών σχετικά με την κατάσταση της υγείας του και των αποτελεσμάτων των εργαστηριακών εξετάσεων σε τρίτους.
   Ο υποψήφιος δότης μπορεί να αλλάξει γνώμη πριν προχωρήσει η διαδικασία της αιμοληψίας και να αποχωρήσει ή να αυτοαποκλειστεί  χωρίς ντροπή ή δυσφορία.

ΠΟΙΟΣ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΑΙΜΑ

Αίμα  μπορεί να δώσει κάθε υγιές άτομο, ηλικίας 18-65 ετών, αρκεί:
·         Να έχει φυσιολογική όψη, ήρεμη ψυχολογία, φυσιολογική αρτηριακή πίεση και φυσιολογικές σφύξεις, περιοχές  φλεβοκέντησης χωρίς δερματικές βλάβες  και να αισθάνεται τελείως καλά την ώρα της αιμοδοσίας
·         Να έχει λάβει ελαφρύ πρωινό (όχι λιπαρό) αν έλθει πρωϊ, ή να έχουν περάσει τουλάχιστον 3 ώρες από μεσημεριανό γεύμα, αν έλθει απόγευμα
·         Να είναι ξεκούραστος  και να έχει κοιμηθεί τουλάχιστον 6 ώρες την προηγούμενη νύχτα
·         Να μην έχει καταναλώσει οινοπνευματώδη ποτά το προηγούμενο βράδυ
·         Να μην έχει σοβαρά χρόνια προβλήματα (από το καρδιαγγειακό σύστημα, τους νεφρούς κλπ)   
·         Να μην έχει αρτηριακή υπέρταση, ινσουλινοθεραπευόμενο σακχαρώδη διαβήτη , σοβαρές αλλεργίες, αυτοάνοσα νοσήματα κ.λ.π. και να μην παίρνει φάρμακα για χρόνια προβλήματα υγείας
·         Να μην έχει ή είχε τις τελευταίες δύο εβδομάδες συμπτώματα λοίμωξης  (βήχα, καταρροή, εμπύρετο, διάρροια, πονόλαιμο κ.λ.π. λόγω ίωσης ή από μικρόβιο) ούτε να έχει στο περιβάλλον του άτομο με τέτοια συμπτώματα
·         Να μην έχει υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση, βιοψία κλπ. το τελευταίο τετράμηνο
·         Οι γυναίκες να μην έχουν έμμηνο ρύση την ημέρα της αιμοδοσίας ή εγκυμοσύνη το τελευταίο εξάμηνο
   
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΝΑ ΑΙΜΟΔΟΤΟΥΝ:  Όσοι έχουν διαμείνει στη Μεγάλη Βρετανία για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 6 μηνών από το 1982 έως το 1996  και όσοι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου

        ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ:
·         πρέπει να παραμείνετε για λίγο ξαπλωμένος στην πολυθρόνα αιμοδοσίας και μετά να παραμείνετε στο σαλόνι, όπου θα σας προσφερθούν χυμός και μπισκότα.
·         Μη φύγετε αν δεν αισθάνεστε τελείως καλά και αν δεν έχετε διαβάσει προηγουμένως τις απαραίτητες συμβουλές μας προς τους αιμοδότες.


ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑ Η ΑΠΟΡΙΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΑΠΕΥΘΥΝΘΕΙΤΕ ΣΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ.

                             ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΠΡΟΣΦΕΡΑΝ ΑΙΜΑ                                                                                                                                     

Μετά την αιμοδοσία, σας παρακαλούμε:
·         Μην καπνίσετε για 1 ώρα
·         Μην οδηγήσετε για 1 ώρα τουλάχιστον
·         Πιείτε περισσότερα υγρά από ό,τι συνήθως τις επόμενες 4 ώρες
·         Αν συνήθως έχετε χαμηλή πίεση, φάτε σήμερα περισσότερο αλμυρά
·         Δεν επιτρέπεται να  πιείτε οινοπνευματώδη πρίν περάσουν 6 ώρες και πριν πάρετε το κανονικό σας  γεύμα
·         Βγάλτε το λευκοπλάστ ή τον επίδεσμο από το χέρι σας μετά από 3 ώρες
·         Αν αιμορραγήσει το σημείο φλεβοκέντησης, σηκώστε ψηλά το χέρι σας και πιέστε το σημείο εκείνο
·         Αν αισθανθείτε ζάλη ή κακοδιαθεσία, ενημερώστε αμέσως όποιον τύχει να είναι δίπλα σας και ξαπλώστε με τα πόδια ψηλότερα από το υπόλοιπο σώμα ή καθήστε κάτω με το κεφάλι ανάμεσα στα γόνατά σας και όταν αισθανθείτε καλύτερα, μη σηκωθείτε απότομα, αλλά σιγά-σιγά
o    Μην οδηγήσετε
o    Αν τα συμπτώματα επιμένουν, επικοινωνήστε με το Κέντρο Αίματος Π.Γ.Ν.Θ.ΑΧΕΠΑ
o    Δηλώστε τι ακριβώς σας συνέβη, όταν ξαναρθείτε για νέα αιμοδοσία
·         Αν παρουσιάσετε τις επόμενες 15 ημέρες, έστω και ελαφρά συμπτώματα γρίπης ή ίωσης (πυρετό, ρίγος, πονόλαιμο, βήχα, συνάχι, πόνους στα κόκκαλα, εμέτους, διάρροια, κ.λ.π.), θα πρέπει αμέσως να ενημερώσετε το Κέντρο Αίματος Π.Γ.Ν.Θ.ΑΧΕΠΑ
·         Συνιστάται να απέχετε τουλάχιστον 12 ώρες από επικίνδυνη εργασία ή χόμπυ (οδήγηση επαγγελματικού αυτοκινήτου ή αεροσκάφους, χειρισμό γερανού, εργασία σε σκαλωσιές, καταδύσεις, αναρρίχηση κ.λ.π.)
·         Το ελάχιστο διάστημα που πρέπει να περάσει πριν ξαναδώσετε αίμα είναι 2 μήνες
·         Αν είστε άνδρας, μπορείτε να δίνετε αίμα 4  φορές το χρόνο
·         Αν είστε γυναίκα, μπορείτε να δίνετε αίμα 2-3 φορές το χρόνο
·         Αιμοπετάλια αφαίρεσης μπορείτε να δίνετε με άλλη συχνότητα (ζητήστε εξηγήσεις από το προσωπικό)
·         Για οποιαδήποτε πληροφορία, το προσωπικό του Κέντρου Αίματος είναι στη διάθεσή σας
·         Τέλος σας παρακαλούμε, μη ξεχάσετε να συμπληρώσετε το έντυπο αυτοαποκλεισμού που σας δόθηκε και να ρίξετε το απόκομμα στην κάλπη
Σας ευχαριστούμε για την προσφορά του αίματός σας και σας περιμένουμε για νέα εθελοντική αιμοδοσία.
Θυμηθείτε ότι για πολλούς λόγους ο αιμοδότης χρειάζεται:
Ø  Να έχει πάρει ελαφρύ πρωινό που του δίνει σάκχαρα, όχι λίπη (άρα επιτρέπεται ρόφημα, ψωμί, φρυγανιά, γλυκό, αλλά όχι μπουγάτσα, τυρόπιττα, σάντουιτς, αυγά κ.λ.π.), όταν αιμοδοτεί πρωί
Ø   Να έχουν περάσει τουλάχιστον 3-4 ώρες από ένα κανονικό  μεσημεριανό γεύμα, όταν αιμοδοτεί απόγευμα
Ø  Να είναι ξεκούραστος
Ø  Να έχει κοιμηθεί την προηγούμενη νύχτα τουλάχιστον 6 ώρες
Ø  Να μην έχει καταναλώσει οινοπνευματώδη ποτά το προηγούμενο βράδυ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου