Μπες και Δες

Δεν είναι πάντα στη ζωή μας απαραίτητα τα χρήματα, μπορούμε να προσφέρουμε στον συνάνθρωπό μας και με λίγη καλή θέληση. Χρήματα μπορεί να μην υπάρχουν, όμως πάντα υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν άνθρωποι που θα χαρίσουν λίγα χαμόγελα… Μάθε για την ομάδα μας … Βοήθησε και εσύ ……

Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

Άγιος Ιωάννης Πρόδρομος και Βαπτιστής (Αποτομή Κεφαλής)

Ημερομηνία εορτής: 29/08/2013



Τέμνει κεφαλν χερ μιαιφόνος ξίφει,
Το χερα θέντος ες κεφαλν Κυρίου.
Εκάδι μφ' νάτ Προδρόμου τάμεν αχένα χαλκός.

Βιογραφία
«Οκ ξεστ σο χειν, τν γυνακα το δελφο σου». Δεν σου επιτρέπεται από το νόμο του Θεού να έχεις τη γυναίκα του αδελφού σου, ο όποιος ζει ακόμα. Λόγια του Τιμίου Προδρόμου, που αποτελούσαν μαχαιριές στις διεφθαρμένες συνειδήσεις του βασιλιά Ηρώδη Αντίπα και της παράνομης συζύγου του Ηρωδιάδος, που ήταν, γυναίκα του αδελφού του Φιλίππου. Ο Ηρώδης, μη ανεχόμενος τους ελέγχους του Προδρόμου, τον φυλάκισε. Σε κάποια γιορτή όμως των γενεθλίων του, ο Ηρώδης υποσχέθηκε με όρκο να δώσει στην κόρη της Ηρωδιάδος ότι ζητήσει, διότι του άρεσε πολύ ο χορός της. Τότε η αιμοβόρος Ηρωδιάς είπε στην κόρη της να ζητήσει στο πιάτο το κεφάλι του Ιωάννη. Πράγμα που τελικά έγινε. Έτσι, ο ένδοξος Πρόδρομος του Σωτήρα θα παραμένει στους αιώνες υπόδειγμα σε όλους όσους θέλουν να υπηρετούν την αλήθεια και να αγωνίζονται κατά της διαφθοράς, ανεξάρτητα από κινδύνους και θυσίες. Και να τι λένε οι 24 πρεσβύτεροι της Αποκάλυψης στο Θεό για τους διεφθαρμένους: «λθεν...  καιρς τν θνν κριθήναι... κα διαφθείραι τος διαφθείροντας τν γν». Ήλθε, δηλαδή, ο καιρός της ανάστασης των νεκρών για να κριθεί ο κόσμος και να καταστρέψεις (Θεέ μου) εκείνους, που με τη διεφθαρμένη ζωή τους διαφθείρουν και καταστρέφουν τη γη.

πολυτίκιον
χος δ'. Ταχ προκατάλαβε.
ς πάντων πέρτερος, τν Προφητν ληθς, ατόπτης κα Πρόδρομος, τς παρουσίας Χριστο, Προφτα γεγένησαι, θεν κα παρ’ ρδου, κτμηθες σου τν Κάραν, δραμες τος ν δ, προκηρύξαι τ λύτρον δι σ ωάννη Βαπτιστά, ποθ γεραίρομεν.

τερον πολυτίκιον

χος β’.
Μνήμη δικαίου μετ
 γκωμίων· σο δ ρκέσει  μαρτυρία το Κυρίου Πρόδρομε· νεδείχθης γρ ντως κα Προφητν σεβασμιώτερος, τι κα ν είθροις βαπτίσαι κατηξιώθης τν κηρυττόμενον· θεν τς ληθείας περαθλήσας, χαίρων εηγγελίσω κα τος ν δ, Θεν φανερωθέντα ν σαρκί, τν αροντα τν μαρτίαν το κόσμου, κα παρέχοντα μν τ μέγα λεος.

Κοντάκιον
χος πλ. α’.
 το Προδρόμου νδοξος πoτομή, οκονομία γέγονέ τις θεϊκή, να κα τος ν δη το Σωτρος κηρύξ τν λευσιν. Θρηνείτω ον ρωδιάς, νομον φόνον ατήσασα, ο νόμον γρ τν το Θεο, ο ζντα αώνα γάπησεν, λλ πίπλαστον πρόσκαιρον.
 
Πηγή: http://www.saint.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου