Μπες και Δες

Δεν είναι πάντα στη ζωή μας απαραίτητα τα χρήματα, μπορούμε να προσφέρουμε στον συνάνθρωπό μας και με λίγη καλή θέληση. Χρήματα μπορεί να μην υπάρχουν, όμως πάντα υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν άνθρωποι που θα χαρίσουν λίγα χαμόγελα… Μάθε για την ομάδα μας … Βοήθησε και εσύ ……

Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Προσπάθεια διάσωσης - περίθαλψης και εκπαίδευσης Ορφανών στην Αφρική



Οι συνθήκες διαβίωσης στην Αφρική είναι δύσκολες από απόψεως διατροφής, υγείας και εκπαίδευσης. Αυτό διαπιστώθηκε από τις επανειλημμένες επισκέψεις  μελών της Πορείας Αγάπης στην μαύρη Ήπειρο.
Οι Ορθόδοξες Ιεραποστολές, εκτός του πνευματικού έργου που επιτελούν -και το οποίο είναι σημαντικότατο- καλούνται να αντιμετωπίσουν και τα πραγματικά προβλήματα των ιθαγενών, που είναι σοβαρά και επείγοντα (φτώχεια, ανέχεια, ασθένειες, έλλειψη εκπαίδευσης κ. α).
Το πρόβλημα του AIDS και άλλων σοβαρών και ανιάτων ασθενειών είναι υπαρκτό και οι συνέπειες τραγικές, αφού πολλές φορές μικρής ηλικίας πολύτεκνοι γονείς «απέρχονται εκ του βίου τούτου..» εγκαταλείποντας μικρά παιδιά κυριολεκτικά στο δρόμο.
Οι Ορθόδοξες Ιεραποστολές που διαθέτουν πενιχρά έως ανύπαρκτα πολλές φορές μέσα (οικονομικά και υλικά) αισθάνονται βαριά την ευθύνη και προσπαθούν να βοηθήσουν και στον φιλανθρωπικό τομέα, πέραν του πνευματικού.
Υποδομές δεν υφίστανται και  ο πόνος των υπευθύνων των Ορθοδόξων Ιεραποστολών αφόρητος, αφού θέλουν αλλά δεν μπορούν να προσφέρουν κάτι το ουσιαστικό, πρακτικό και άμεσο. Η μόνη ελπίδα στο Θεό και στους ανθρώπους που θα συνδράμουν στο έργο αυτό οικονομικά.
Συγκινητική, επίσης, η εικόνα της παρουσίας ορφανών, αδιακρίτως θρησκείας (Χριστιανοί, Καθολικοί, Μουσουλμάνοι, άθρησκοι) στα υπάρχοντα υποτυπώδη ορφανοτροφεία και λειτουργούντα Σχολεία της Ορθόδοξης Μητρόπολης της Ουγκάντας. 
Η ανέχεια, η πείνα, η φτώχεια, η ασθένεια, η ορφάνια, η εκπαίδευση, έχουν πανανθρώπινο χαρακτήρα, πέραν φυλετικών και άλλων διακρίσεων, όταν αντιμετωπίζονται υπό το φως του Ευαγγελίου του Χριστού «… αγαπάτε αλλήλους …» .
Η τοπική Εκκλησία εκεί προσπαθεί αλλά το πρόβλημα υπερβαίνει τις δυνάμεις της από απόψεως  οικονομικών μέσων, υποδομών και προσωπικού.
Οι υφιστάμενες υποδομές (Γυμνάσια, ορφανοτροφεία) δεν επαρκούν, οι δε ανάγκες είναι πολλές και συσσωρευμένες.
Στην ανακούφιση των Αφρικανών αδελφών μας μπορούμε να συμβάλουμε  παντοιοτρόπως, διότι τα αυτονόητα  δεν υφίστανται και τα πάντα είναι ζητούμενα, αφού  τις περισσότερες φορές οι υπάρχουσες Ιεραποστολές στερούνται στοιχειωδών υποδομών (Σχολεία, ορφανοτροφεία, Ιατρεία, μικρές κλινικές-κέντρα υγείας περίθαλψης, πηγάδια πόσιμου ύδατος) και οικονομικών μέσων (χρήματα), για βοήθεια αναξιοπαθούντων και ανακούφιση αδυνάμων από τη φτώχεια και τον πόνο και εφοδιασμό των απαραιτήτων για τις ανάγκες τους.
Θα αδιαφορήσουμε στη φτώχεια και στην πείνα, στην ασθένεια και στην εξαθλίωση, στην αδυναμία μόρφωσης, παιδείας και εκπαίδευσης των  μικρών αδελφών μας της Αφρικής;
«Κατά την ορθόδοξη αντίληψη, πίστη και γνώση συμπορεύονται για την πνευματική ολοκλήρωση της προσωπικότητος. Και όταν ομιλούμε για γνώση εννοούμε όχι μόνο τη γνώση των αποκεκαλυμμένων αληθειών αλλά και της επιστήμης», σημειώνει έγγραφο της Επισκοπής Μπουκόμπα, που δημοσιεύθηκε στο 780 τεύχος (Απριλίου-Μαΐου-Ιουνίου 2001) στο Ιεραποστολικό περιοδικό «Πάντα τα έθνη».
Στις χώρες της Αφρικής, όπου σήμερα υπάρχει σημαντική και αξιόλογη Ορθόδοξη προσπάθεια, η Ρωμαιοκαθολική και η Λουθηριανή «εκκλησία», αλλά και οι λοιπές προτεσταντικές παραφυάδες που κατά βάσιν κυριαρχούν, έχουν τα δικά τους εκπαιδευτήρια (στοιχειώδους, ανωτέρας και ανωτάτης παιδείας). Έτσι τα παιδιά των Ρωμαιοκαθολικών, των Λουθηριανών και των λοιπών προτεσταντικών ομολογιών έχουν πολλές και πλούσιες ευκαιρίες να μορφωθούν σε εκκλησιαστικά εκπαιδευτήρια.
Το επίπεδο των κρατικών εκπαιδευτηρίων είναι πολύ χαμηλό και για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα στην Ορθόδοξη εκκλησία είναι ανάγκη επείγουσα η ανέγερση σχολείων.
Έτσι, εκτός του ότι παρέχεται η πολύτιμη ευκαιρία στους ορθοδόξους μαθητές να σπουδάζουν σε εκκλησιαστικό περιβάλλον με τη φροντίδα της τοπικής ορθοδόξου εκκλησίας, βελτιώνεται και το μορφωτικό επίπεδο των νέων που θα αποκτήσουν τη δυνατότητα καλύτερης ορθοδόξου κατηχήσεως και αγωγής.
Μία απλή επίσκεψη στην Αφρικανική ήπειρο είναι αρκετή για να αντιληφθεί κανείς τη σπουδαιότητα ίδρυσης και λειτουργίας σχολείων υπό την εποπτεία και καθοδήγηση της Ορθοδόξου Εκκλησίας.
Το σχολείο στην ορθόδοξη ιεραποστολή συμβάλλει στον καταρτισμό και την καλλιέργεια της νεολαίας ώστε στη συνέχεια να προσφέρουν δημιουργικά στο θρησκευτικό, κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον των χωρών αυτών.
Ας ευχηθούμε, Κύριος ο Θεός ημών, να ευλογήσει την προσπάθεια των ορθοδόξων ιεραποστολών στην Αφρική και στον κόσμο για ίδρυση και λειτουργία εκπαιδευτηρίων όλων των βαθμίδων, για εκπαίδευση των νέων σε ορθόδοξο εκκλησιαστικό περιβάλλον.
                                              
 Από το ορθόδοξο ιεραποστολικό περιοδικό " ΠΟΡΕΙΑ ΑΓΑΠΗΣ " (Τεύχος 3) Λάρισα 2410286524.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου